Az elmúlt időszak legdinamikusabban fejlődő és óriási népszerűségnek örvendő gasztroeseménye új helyre költözik. A Gasztroplacc Extra idén nyáron a Diósgyőri vár lábánál, a Lovagi Tornák Tere előtt található Vásártéren várja az ízek rajongóit. Érzékszervi stimulálás, közösségi hangulat és a maradandó pillanat élménye, egy szerethető és hangulatos téren. A régió élvonalbeli éttermeinek street food alkotásai, kiváló borászai július 10-től péntekenként várják a vendégeket.
A finom falatokról gondoskodnak:
- Vendéglő a Pisztrángoshoz - Fish and chips
- Népkerti Vigadó és Söröző - Tépett disznó házi buciban(tarja,kovászos uborkával,marinált lilahagymával,salátával,cheddar vagy fokhagymaszósszal)
- Öreg Miskolcz Étterem - Marhaszegy, házi zsemlében, zakuszkával, uborkával; Lestyános, hideg tökfőzelék, pácolt lazac, törökmogyoró; Puncs szelet
- Gulyásbomba - Négyféle gulyásbomba: marha, sertés, csirke és vegetariánus (lecsós) .Három fajta buciból lehet választani: sima, paprikás és teljes kiőrlésű . Kétféle HUNdog: bajor kolbásszal és paprikás kolbásszal
- a Kisgergely Cukrászda fagylaltja
Csodás nedűket biztosít:
- Hajdú Roland Pincészete
- Sanzon Tokaj Pincészet
- Budaházy-Fekete Kúria Pincészet
- K. T. Kézműves Pince
Akik a jó hangulatról gondoskodnak:
- La Barriere - 20:00
- LuiBig
A Diósgyőri vár ezeken az estéken meghosszabbítja nyitvatartását.18:00 - 21:00 között sétajeggyel látogathatják az érdeklődők a királynék várát.
A rendezvény család és kutyabarát. A kicsiket játszósarok, a kisgyermekes anyukákat baba-mama szoba várja. A négylábú kedvenceknek pedig frisstővel készülnek a szervezők.
A belépés ingyenes!
- Vendéglő a Pisztrángoshoz:
„Itt mindent saját kezűleg készítünk, a desszerteket, köreteket, friss salátákat is. Saját füstölt halaink kerülnek az asztalokra az ételek ízesítéséhez pedig fűszerkertünkből használjuk a növényeket. Úgy gondoljuk és hisszük, hogy jó minőségű, friss, alap- és segédanyagok felhasználásával, korszerű gépek segítségével, kellő szaktudással és lelkiismeretességgel, jól szervezett munkával kiváló minőségű ételeket tudunk vendégeik részére találni.
- Népkerti Vigadó és Söröző
Miskolc belvárosának legnagyobb történelmi közparkjában a Népkertben található az 1927-ben Hajós Alfréd olimpiai bajnok tervei alapján épült Vigadó. 2017 januárjában új tulajdonosa lett a patinás épületnek. Dr. Barkóczi István lokálpatrióta vállalkozó az épület teljes felújítása mellett döntött. Ennek eredményeként 2017 júniusban megnyílt az 50 fős felújított Népkerti Söröző, és különterem, valamint a 100 fős sörkert. Magyaros konyhával és különleges sörökkel várják vendégeiket minden nap.
- Öreg Miskolc Étterem
A megújult Öreg Miskolcz Étterem Miskolc történelmi belvárosának szívében fogadja kedves vendégeit. A nagy vendéglátós szakmai múlttal rendelkező étterem egy könnyed hangulatú barátságos hely, ahol minőségi, a világra nyitott gasztronómiával, barátságos személyzettel, organikus borokkal, elsőrangú kávéval, újgenerációs itallappal és gin tonic különlegességekkel szeretnék kényeztetni a vendégeket.
- Gulyásbomba
A Gulyásbomba egy új, magyar fejlesztésű, és gyártású street food étel. A pörkölt, vagy régebbi nevén gulyáshús egy régi, hagyományos magyar egytálétel. Kialakulása oda vezethető vissza, hogy a pusztán, az állatokkal foglalkozó embereknek napjában egyszer volt lehetőségük meleg ételt enni, ez volt a gulyás, vagy a pörkölt. Könnyen elkészíthető, kevés alapanyagból áll, és nem romlik meg. Ez egy energiabomba. Tiszta hús, szalonna, hagyma, víz, paprika. Kevés olyan étel van, ami ennyire összefonódott a magyarokról, magyarságról alkotott képpel. A Gulyásbomba ezt a hagyományt követi, amikor organikus, magyar, tartósítószer és allergén mentes alapanyagokból készíti el azt a terméket, amivel eggyé tudja kovácsolni a tradíciókat a modern étkezési kultúrával.
- Hajdú Roland Pincészete
Célunk a szőlőfajták és a termőhelyek hiteles bemutatása a Bükki borvidék nyugati részén, Bogács és Cserépfalu térségében. 2018-tól a teljes 6 hektáros birtokon minősített ökológiai művelést folytatunk, boraink saját termesztésű szőlőből készülnek. Mindössze évi 8-10 ezer palack bort készítünk, melyek éttermekben és vinotékákban jutnak el a fogyasztókhoz.
- Sanzon Tokaj
5ha, organikus művelés, minimális beavatkozás a borkészítés során, limitált, kis mennyiségben készülő tételek – a SanzonTokaj címszavakban. A tulajdonost és borászt - Rácz Erikát - rengeteg gyerekkori emlék köti a szőlőhöz és a Tokaji borvidékhez. Saját pincészetét, a SanzonTokajt 2014-ben férjével együtt egy, a szülőktől örökölt aprócska parcellán indították útnak. A birtokközpont az idilli völgyben meghúzódó Erdőbényén található, ahol kristálytiszta és elegáns boraikat készítik. A főleg furmintból és hárslevelűből készülő tételeik hűen tükrözik a fajta karakterét és a területek egyediségét.
- Budaházy Fekete Kúria Pincészet
Álmodunk egy bort, a Budaházy– Fekete Kúria borát, amely bor felmutatja Erdőbénye, a szőlős kertjeink, a pincénk szépségét, harmonikus kapcsolatát a környezettel, a terület örökségével. A pince nemcsak egy eszköz a jó bor készítésére, hanem meghatározó vektora a megálmodott bor imázsának. Nem egyszerűen csak őrzői vagyunk egy örökségnek, hanem építői, alkotói is kívánunk lenni. Szőlőfajtáink a Sárga Muskotály, Furmint, Hárslevelű, illetve Kövérszőlő. Boraink készítése során csak saját szőlőt használunk, ezzel is biztosítva az átfogó törődést és odafigyelést mind a termesztés, mind pedig a feldolgozás során.
- K. T. Kézműves Pince
K Tóth Szabolcs signature zenitjével egymás utáni években zajos sikert aratott a rangos pécsi Zé Feszten. 2018-ban 60 induló közül 4 kapott aranyérmet - az egyiket éppen ő szerezte. 2019-ben pedig „a rendezvény abszolút kedvenc bora“ lett a közönség szavazata alapján. Borainak titkát az egyediség adja. „A területi adottság, a tiszta hegyi levegő, a nem szennyezett környezet nagyon jó alap. Meszes és agyagos talajunk viszont egyedülálló Magyarországon. Az ebből eredő kraftot érezni a homokos talajra ültetett szőlőtőkék boraival szemben. Ezen a borvidéken elég kevés borász palackoz ténylegesen borokat. Viszont mi — akik mégis ezt tesszük ezen a kis borvidéken — nagyon egyedi és tartalmas borokat tudunk alkotni.”