Az elmúlt időszak legdinamikusabban fejlődő és óriási népszerűségnek örvendő gasztroeseménye új helyre költözik. A Gasztroplacc Extra idén nyáron a Diósgyőri vár lábánál, a Lovagi Tornák Tere előtt található Vásártéren várja az ízek rajongóit. Érzékszervi stimulálás, közösségi hangulat és a maradandó pillanat élménye, egy szerethető és hangulatos téren. A régió élvonalbeli éttermeinek street food alkotásai, kiváló borászai július 10-től péntekenként várják a vendégeket.
A finom falatokról gondoskodnak:
- Keszegsütő - sült keszeg; haltepertő kulimásszal és friss kovászolt kenyérrel
- A Leves - tépett szaftos kacsa szendvics, áfonyamustár, saláta; bükki vargánya bruschetta kovászos kenéyrrel, konfitált koktélparadicsom, házi krémsajt, friss bazsalikom
- Öreg Miskolcz Étterem - BBQ malac császáros szendvics, korianderes uborka
- Borsod Burger - a jól megszokott kézműves burgerek, amelyekből nem maradhat ki a Sosod Borsod burger
- Ficzak - gin&tonic különlegességek; kézműves mangalica rusztikus bagettel
- a Kisgergely Cukrászda fagylaltja
Csodás nedűket biztosít:
- Orsolya Pincészet
- Gallay Kézműves Pince
- Tokaj-Portius Pincészet
- K. T. Kézműves Pince
Akik a jó hangulatról gondoskodnak:
- Jánosi duó - 20:00
- LuiBig
A Diósgyőri vár ezeken az estéken meghosszabbítja nyitvatartását.18:00 - 21:00 között sétajeggyel látogathatják az érdeklődők a királynék várát.
A rendezvény család és kutyabarát. A kicsiket játszósarok, a kisgyermekes anyukákat baba-mama szoba várja. A négylábú kedvenceknek pedig frisstővel készülnek a szervezők.
A belépés ingyenes!
- Keszegsütő: A Keszegsütő az a hely, ahol a halat sütjük, egyszerű, mindenféle dekoráció és megkomponált tányérköltemény nélküli sült halat. Ételeinket magyaros fűszerekkel ízesítjük, melyek a vendégszeretetet, az étel tiszteletét, az alázatot elevenítik fel a régmúlt idők felé, amikor még az egyszerű és finom dolgoknak hódoltunk. Gyere és kóstolj bele a Keszegsütő világába. Ételeink magukért beszélnek. Frissen sültek, finomak és nem utolsó sorban HALAK.
- A Leves: Hazai és nemzetközi ízek, minőségi nyersanyagokból, szívvel -lélekkel, fiatalos lendülettel, csak lazán. Levesek, grill bagett szendvicsek, saláták, pasták, wrapok.
- Borsod Burger: Szeretjük a bulit, szeretjük a finomat, szeretjük a fesztivál feelinget és szeretjük a finom burgereket... szeretjük a szeretteinket a családunkat és a barátainkat... szeretünk dolgozni, jókat enni és látni, ahogy mások jókat esznek! Szeretjük a minőséget, szeretjük ha elégedett az ember és szeretjük a fantasztikus ízű Charolais marhahúst! Ezeket összegyúrva, hárman gondoltunk egy merészet!!! ...ennek eredményeként született meg a We Love Burger!!!
- Orsolya Pincészet: A borász házaspár jelenleg 5 hektár területen gazdálkodik Ostoroson, az általuk legjobbnak gondolt dűlőben: egri Sík-hegy, az ostorosi Macskás-tető, Tag, a novaji Öreg-hegy. Ez az a birtokméret, ami családi keretek között jól kézben tartható és átlátható. Jelenleg kínálatukban megtalálható a Merlot Rose valamint Sangiovesse Siller.
- Gallay Kézműves Pince: A Gallay Kézműves Pince a Bükki borvidék első családi boutiqe borászata. A 11 hektáros birtok a bükki borvidék szívében, Nyékládháza, Mályi és Miskolc legjobb dűlőiben található. Ami a szortimentet illeti, a Bistronauta névre keresztelt sorozatban a könnyedebb borok kaptak helyek, egy fehér házasítás, egy rosé és egy zweigelt. A Gallay sorozatban szintén találunk fehér, rosé és vörösbort is. Fehérből a "Blanc" névre keresztelt házasítás pinot blanc-ból és zenitből készül, de készült már 2014-ből fajtatiszta zenit is, amely a "Nyékládháza" névre hallgat. A Gallay Rozé 100% zweigelt, a vörösborok palettáján pedig egy zweigelt és egy kékfrankos szerepel, utóbbi egri szőlőből készül.
- K. T. Kézműves Pince: K. Tóth Szabolcs signature zenitjével egymás utáni években zajos sikert aratott a rangos pécsi Zé Feszten. 2018-ban 60 induló közül 4 kapott aranyérmet - az egyiket éppen ő szerezte. 2019-ben pedig „a rendezvény abszolút kedvenc bora“ lett a közönség szavazata alapján. Borainak titkát az egyediség adja. „A területi adottság, a tiszta hegyi levegő, a nem szennyezett környezet nagyon jó alap. Meszes és agyagos talajunk viszont egyedülálló Magyarországon. Az ebből eredő kraftot érezni a homokos talajra ültetett szőlőtőkék boraival szemben. Ezen a borvidéken elég kevés borász palackoz ténylegesen borokat. Viszont mi — akik mégis ezt tesszük ezen a kis borvidéken — nagyon egyedi és tartalmas borokat tudunk alkotni.”